Heb ik PTSS en wat moet ik hieraan doen? Een gids naar herstel

Het leven zit vol uitdagingen. Van deze uitdagingen leer je, maar sommige gebeurtenissen kunnen zo’n grote diepe emotionele impact hebben dat het ons dagelijks leven beïnvloedt. En dan niet op een goede manier. Merk je dat je na een traumatische gebeurtenis symptomen ervaart zoals angst, slapeloosheid, prikkelbaarheid of herbeleving van het trauma? Dan kan het zijn dat je lijdt aan posttraumatische stressstroonis, ook wel PTSS.

In dit artikel vertellen we je meer over PTSS therapie. We behandelen de symptomen, de oorzaken en wat je kunt doen om te herstellen. 

Wat is PTSS?

Posttraumatische stressstoornis (PTSS) is een psychische aandoening die kan ontstaan na het meemaken van een schokkende, traumatische gebeurtenis. Je kunt het krijgen door oorlogservaringen, natuurrampen of andere situaties, zoals seksueel misbruik of fysiek geweld. Iedereen kan PTSS krijgen, ongeacht je leeftijd of achtergrond. 

Symptomen van PTSS:

De symptomen van PTSS kunnen variëren per persoon, maar dit zijn de meestvoorkomende symptomen. 

  • Herbeleving

Je lijkt de gebeurtenis steeds weer opnieuw mee te maken. Je hebt herhaalde herinneringen aan het trauma, ervaart flashbacks of nachtmerries en intense emotionele reacties bij blootstelling aan triggers.

  • Vermijding

Wanneer je PTSS hebt, vermijd je het liefst zo veel mogelijk situaties, mensen of plaatsen die doen denken aan het trauma. Ook praat je er liever niet over.

  • Negatieve veranderingen in gedachten en stemming

Je ervaart gevoelens van angst, schuld, schaamte en verliest interesse in activiteiten die je voorheen leuk vond. Ook kunnen er negatieve gedachten over zichzelf ontstaan.

  • Prikkelbaarheid

Aangezien je veel met het trauma bezig bent, kan dit leiden tot ernstige prikkelbaarheid, woede-uitbarstingen, slapeloosheid en schrikreacties.

Heb ik PTSS?

Vraag je je af of je PTSS hebt? Herken je de bovenstaande symptomen? Als je een of meerdere van de bovengenoemde symptomen ervaart, is het belangrijk om professionele hulp te zoeken. PTSS is een complexe psychische stoornis die kan verschillen in ernst en duur. Een online psycholoog of psychiater kan een diagnose stellen en vervolgens een effectief behandelplan dat specifiek is afgestemd op jouw behoeften opstellen. 

Wat moet ik doen als ik PTSS heb?

Zoek professionele hulp

Aangezien PTSS erg complex is, is het belangrijk dat je professionele hulp zoekt. Je kunt goed van PTSS herstellen, maar vaak lukt dit niet alleen. Een psycholoog of therapeut helpt je bij het begrijpen en verwerken van de traumatische gebeurtenis en leert je omgaan met triggers.

Praat erover met anderen

Het lijkt misschien heel lastig, maar over je trauma praten met mensen die je vertrouwt kan veel steun bieden. Voel je je niet comfortabel om het er met naasten over te hebben? Er zijn ook speciale steungroepen voor mensen met PTSS. 

Goed voor je lichaam zorgen

PTSS heeft niet alleen invloed op je geestelijke gezondheid, maar ook op je lichaam. Bijvoorbeeld een tekort aan slaap kan zorgen voor minder energie. Hanteer een gezonde levensstijl door regelmatig te bewegen, goed te slapen en gezond te eten. 

Leer ontspanningstechnieken

Ontspanningstechnieken kunnen helpen bij het verminderen van de angst. Focus bijvoorbeeld op een diepe ademhaling, meditatie, yoga of spierontspanning voor een gevoel van kalmte en rust.

Medicatie

In sommige gevallen kan er medicatie worden voorgeschreven door een arts om de symptomen van PTSS te verminderen. Het is belangrijk om dit te bespreken met een zorgverlener.

Conclusie

Na een traumatische gebeurtenis kan er PTSS ontstaan. De symptomen kunnen overweldigend zijn, maar je kunt er heel goed van herstellen. Het is belangrijk om professionele hulp te zoeken en samen met een psycholoog te werken aan het verwerken van het trauma. Met tijd, geduld en de juiste ondersteuning kun je je symptomen verminderen en weer volledige controle krijgen over je leven. Er zijn altijd mensen en middelen beschikbaar om je te helpen!