Blogs

Heb ik PTSS en wat moet ik hieraan doen? Een gids naar herstel

Het leven zit vol uitdagingen. Van deze uitdagingen leer je, maar sommige gebeurtenissen kunnen zo’n grote diepe emotionele impact hebben dat het ons dagelijks leven beïnvloedt. En dan niet op een goede manier. Merk je dat je na een traumatische gebeurtenis symptomen ervaart zoals angst, slapeloosheid, prikkelbaarheid of herbeleving van het trauma? Dan kan het zijn dat je lijdt aan posttraumatische stressstroonis, ook wel PTSS.

In dit artikel vertellen we je meer over PTSS therapie. We behandelen de symptomen, de oorzaken en wat je kunt doen om te herstellen. 

Wat is PTSS?

Posttraumatische stressstoornis (PTSS) is een psychische aandoening die kan ontstaan na het meemaken van een schokkende, traumatische gebeurtenis. Je kunt het krijgen door oorlogservaringen, natuurrampen of andere situaties, zoals seksueel misbruik of fysiek geweld. Iedereen kan PTSS krijgen, ongeacht je leeftijd of achtergrond. 

Symptomen van PTSS:

De symptomen van PTSS kunnen variëren per persoon, maar dit zijn de meestvoorkomende symptomen. 

 • Herbeleving

Je lijkt de gebeurtenis steeds weer opnieuw mee te maken. Je hebt herhaalde herinneringen aan het trauma, ervaart flashbacks of nachtmerries en intense emotionele reacties bij blootstelling aan triggers.

 • Vermijding

Wanneer je PTSS hebt, vermijd je het liefst zo veel mogelijk situaties, mensen of plaatsen die doen denken aan het trauma. Ook praat je er liever niet over.

 • Negatieve veranderingen in gedachten en stemming

Je ervaart gevoelens van angst, schuld, schaamte en verliest interesse in activiteiten die je voorheen leuk vond. Ook kunnen er negatieve gedachten over zichzelf ontstaan.

 • Prikkelbaarheid

Aangezien je veel met het trauma bezig bent, kan dit leiden tot ernstige prikkelbaarheid, woede-uitbarstingen, slapeloosheid en schrikreacties.

Heb ik PTSS?

Vraag je je af of je PTSS hebt? Herken je de bovenstaande symptomen? Als je een of meerdere van de bovengenoemde symptomen ervaart, is het belangrijk om professionele hulp te zoeken. PTSS is een complexe psychische stoornis die kan verschillen in ernst en duur. Een online psycholoog of psychiater kan een diagnose stellen en vervolgens een effectief behandelplan dat specifiek is afgestemd op jouw behoeften opstellen. 

Wat moet ik doen als ik PTSS heb?

Zoek professionele hulp

Aangezien PTSS erg complex is, is het belangrijk dat je professionele hulp zoekt. Je kunt goed van PTSS herstellen, maar vaak lukt dit niet alleen. Een psycholoog of therapeut helpt je bij het begrijpen en verwerken van de traumatische gebeurtenis en leert je omgaan met triggers.

Praat erover met anderen

Het lijkt misschien heel lastig, maar over je trauma praten met mensen die je vertrouwt kan veel steun bieden. Voel je je niet comfortabel om het er met naasten over te hebben? Er zijn ook speciale steungroepen voor mensen met PTSS. 

Goed voor je lichaam zorgen

PTSS heeft niet alleen invloed op je geestelijke gezondheid, maar ook op je lichaam. Bijvoorbeeld een tekort aan slaap kan zorgen voor minder energie. Hanteer een gezonde levensstijl door regelmatig te bewegen, goed te slapen en gezond te eten. 

Leer ontspanningstechnieken

Ontspanningstechnieken kunnen helpen bij het verminderen van de angst. Focus bijvoorbeeld op een diepe ademhaling, meditatie, yoga of spierontspanning voor een gevoel van kalmte en rust.

Medicatie

In sommige gevallen kan er medicatie worden voorgeschreven door een arts om de symptomen van PTSS te verminderen. Het is belangrijk om dit te bespreken met een zorgverlener.

Conclusie

Na een traumatische gebeurtenis kan er PTSS ontstaan. De symptomen kunnen overweldigend zijn, maar je kunt er heel goed van herstellen. Het is belangrijk om professionele hulp te zoeken en samen met een psycholoog te werken aan het verwerken van het trauma. Met tijd, geduld en de juiste ondersteuning kun je je symptomen verminderen en weer volledige controle krijgen over je leven. Er zijn altijd mensen en middelen beschikbaar om je te helpen!

De diverse banen als medisch specialist

Medisch specialisten spelen een cruciale rol in de gezondheidszorg. Ze zijn hoogopgeleide professionals die gespecialiseerd zijn in de diagnose, behandeling en zorg van patiënten met specifieke medische aandoeningen. Wat vaak over het hoofd wordt gezien, is de ongelooflijke diversiteit binnen dit vakgebied. In deze blog duiken we in de diverse banen die medisch specialisten kunnen bekleden en hoe websites zoals https://www.co2work.nl/ kunnen helpen bij het vinden van de juiste carrièremogelijkheden.

Het brede spectrum van medisch specialismen

Medisch specialisten zijn er in alle soorten en maten. Van cardiologen tot orthopedisch chirurgen, van kinderartsen tot neurologen, er zijn tientallen verschillende specialisaties om uit te kiezen. Elk medisch specialisme vereist specifieke kennis en vaardigheden, en biedt unieke kansen voor medische professionals om te excelleren in hun vakgebied.

Het maken van een carrièrekeuzes

Het kiezen van het juiste medische specialisme is een belangrijke beslissing voor artsen in opleiding en ervaren medische professionals die van loopbaan willen veranderen. Hier komt co2work.nl in beeld. Deze website biedt niet alleen een overzicht van medische vacatures, maar ook waardevol inzicht in de verschillende medische specialismen en carrièremogelijkheden die beschikbaar zijn. Of je nu net begint aan je medische opleiding of op zoek bent naar een nieuwe uitdaging, co2work.nl kan de weg wijzen naar de perfecte medische specialisatie.

Van ziekenhuis tot privépraktijk

Een ander aspect van de diversiteit in medische carrières is de keuze tussen het werken in ziekenhuizen, klinieken of het starten van een privépraktijk. Medisch specialisten kunnen zowel in grote medische centra als in kleine gemeenschappen een verschil maken in de gezondheidszorg. De keuze hangt af van persoonlijke voorkeuren, carrièredoelen en de gewenste patiëntenpopulatie.

De kracht van positieve psychologie

Positieve psychologie, een relatief nieuw veld binnen de psychologie, richt zich op de kracht van positiviteit om geluk en welzijn te bevorderen. In tegenstelling tot traditionele benaderingen die zich richten op het genezen van mentale problemen, concentreert positieve psychologie zich op het versterken van positieve emoties en karaktereigenschappen. Deze benadering heeft een significante impact op hoe we denken over geluk en welzijn. Voor diegenen die geïnteresseerd zijn in het verkennen van de principes van positieve psychologie of die professionele begeleiding zoeken om deze principes in praktijk te brengen, biedt Psycholoogopafstand.nl online sessies en advies. Laten we eens kijken hoe positieve psychologie kan bijdragen aan het bereiken van een gelukkiger en meer vervuld leven.

Focus op sterke punten en deugden

Positieve psychologie moedigt individuen aan om hun sterke punten en deugden te herkennen en te ontwikkelen. Dit kan leiden tot een groter zelfbewustzijn en zelfvertrouwen, wat essentieel is voor persoonlijke groei en geluk.

Het cultiveren van positieve emoties

Het bewust ervaren en koesteren van positieve emoties zoals vreugde, hoop en dankbaarheid kan het welzijn verhogen. Positieve psychologie leert technieken om deze emoties regelmatig te ervaren, wat kan leiden tot een duurzamer gevoel van geluk.

Betekenisvolle relaties opbouwen

Relaties spelen een cruciale rol in ons geluk. Positieve psychologie benadrukt het belang van het opbouwen van sterke, zinvolle relaties die steun en verbondenheid bieden.

Doelgericht leven

Het vinden van betekenis en doel in het leven is een ander belangrijk aspect van positieve psychologie. Dit kan inhouden het nastreven van passies, het bijdragen aan een groter goed, of het vinden van voldoening in dagelijkse activiteiten.

Veerkracht en coping vaardigheden

Veerkracht, het vermogen om terug te veren van tegenspoed, is een sleutelconcept in positieve psychologie. Het ontwikkelen van copingstrategieën en veerkracht kan helpen om effectiever om te gaan met uitdagingen en stress.

Voor diegenen die geïnteresseerd zijn in het toepassen van de principes van positieve psychologie in hun leven, biedt Psycholoogopafstand.nl professionele begeleiding en ondersteuning. Hun ervaren psychologen kunnen online sessies en advies bieden om individuen te helpen hun pad naar geluk en welzijn te vinden en te bewandelen.

Cognitieve gedragstherapie: Wanneer is het de juiste keuze?

Cognitieve Gedragstherapie (CGT) is een effectieve behandelvorm die zich richt op het veranderen van negatieve denkpatronen en gedragingen die bijdragen aan psychische problemen. Deze therapievorm is gebaseerd op het idee dat onze gedachten, gevoelens en gedragingen onderling verbonden zijn en dat het veranderen van negatieve gedachten kan leiden tot positievere gevoelens en gedragingen. Bij Psycholoog Amsterdam Noord wordt CGT vaak aanbevolen als behandeling voor een reeks van psychische problemen. Hier zijn enkele situaties waarin CGT bijzonder aan te raden is.

1. Angststoornissen

CGT is zeer effectief gebleken bij de behandeling van verschillende soorten angststoornissen, waaronder paniekstoornissen, sociale angststoornissen en gegeneraliseerde angststoornissen. Het helpt cliënten om angstverwekkende gedachten te identificeren en uit te dagen, en om copingstrategieën te ontwikkelen.

2. Depressie

Bij de behandeling van depressie kan CGT cliënten helpen de negatieve en vaak irrationele gedachten die bijdragen aan hun depressie te herkennen en te veranderen. Dit kan leiden tot een significante verbetering van de stemming en levenskwaliteit.

3. Obsessieve-compulsieve stoornis (OCS)

CGT, vaak in combinatie met Exposure en Responspreventie (ERP), is een standaardbehandeling voor OCS. Het helpt cliënten om hun obsessieve gedachten en compulsieve gedragingen te begrijpen en te beheersen.

4. Eetstoornissen

Bij de behandeling van eetstoornissen kan CGT helpen bij het aanpakken van de onderliggende gedachtepatronen die bijdragen aan het eetgedrag. Dit kan cliënten helpen een gezondere relatie met voedsel en hun lichaam te ontwikkelen.

5. Slaapproblemen

CGT is ook effectief bij de behandeling van slaapproblemen, waaronder slapeloosheid. Het kan cliënten helpen hun slaapgewoonten en de gedachten die de slaap beïnvloeden te veranderen.

6. Stress en burn-out

CGT kan nuttig zijn bij het omgaan met stress en burn-out door strategieën te bieden om stressvolle gedachten en gedragingen te beheersen en te veranderen.
Bij https://psycholoog-amsterdamnoord.nl/ wordt CGT vaak gebruikt als een flexibele en gepersonaliseerde benadering van behandeling. Het kan aangepast worden aan de specifieke behoeften en situatie van de cliënt, wat het een zeer effectieve vorm van therapie maakt voor een breed scala aan psychische problemen.

Verschillende soorten therapieën die je kunnen helpen met je mentale problemen

Tegenwoordig zijn er veel verschillende soorten therapieën die kunnen helpen je mentale gezondheid te verbeteren. Elk van deze therapieën heeft zijn eigen werkwijze, wat leidt tot voor- en nadelen. Het zal daarom per persoon verschillen welke therapie bij jou past. Daarom hebben we in deze blog een aantal verschillende soorten therapieën op een rijtje gezet om je te helpen bij het maken van een keuze. 

1. Cognitieve gedragstherapie 

Cognitieve gedragstherapie is zoals de naam al doet luiden een combinatie van gedragstherapie en cognitieve, of te wel, gesprekstherapie. Ten grondslag van deze therapie ligt het idee dat niet de gebeurtenissen zelf een mens negatieve gevoelens en een bepaald gedragspatroon laten ervaren, maar de “gekleurde bril” waardoor een persoon dingen ziet. Deze therapie leert je daarom om anders tegen problematische situaties aan te kijken en om er anders mee om te gaan. 

2. Hypnotherapie

Hypnotherapie wordt al eeuwenlang gebruikt en is een wetenschappelijk erkende vorm van therapie. Bij hypnotherapie wordt je door middel van hypnose in contact gebracht met je onderbewustzijn om op deze manier eventuele blokkades en / of patronen te doorbreken. Deze aanpassingen werken door naar je bewustzijn waardoor op deze manier je gedrag wordt aangepast. Hypnotherapie begint bij het achterhalen van het onderliggende probleem, zodat deze vervolgens kan worden aangepakt. Het kan worden toegepast op veel verschillende gebieden. Zo kan hypnotherapie helpen bij het verwerken van een trauma, het afkomen van een gok- of drankverslaving en het overwinnen van angsten. Mocht je interesse hebben gekregen, kijk dan eens naar de praktijk van hypnotherapeut Kevin Boeren en maak een afspraak.

3. Mindfulness

Mindfulness is een vorm van meditatie. Hierbij draait het om het focussen om het heden en je aandacht te richten op dingen die op dit moment gebeuren. Je leert hierdoor om in het hier-en-nu te denken en om niet te piekeren over dingen die gebeurd zijn of eventueel kunnen gebeuren. Dit vergt natuurlijk enige oefening, maar als je regelmatig mediteert en jezelf hierop traint, kan je al snel resultaten zien. Naarmate je dit langer doet, wordt mindfulness niet alleen een oefening die je dagelijks doet, maar wordt het een manier van leven. Mindfulness kan je onder andere helpen om van stress of spanningsklachten af te komen, en om een burn-out te voorkomen. 

Hoe je een online psycholoog kiest aan de hand van reviews

Het vinden van de juiste online psycholoog kan een uitdagende taak zijn, maar het lezen van reviews kan je helpen om een weloverwogen beslissing te nemen. Online reviews bieden inzicht in de ervaringen van andere mensen en kunnen je helpen bepalen of een bepaalde psycholoog geschikt is voor jouw behoeften. In dit artikel bespreken we hoe je een online psycholoog kunt kiezen met reviews, zodat je de beste zorg kunt krijgen.

 1. Begin met het verzamelen van informatie

Voordat je begint met het lezen van reviews, is het belangrijk om eerst wat basisinformatie te verzamelen over online psychologen die je overweegt. Je kunt beginnen door te zoeken op internet, gebruik te maken van zoekmachines of door aanbevelingen te vragen aan vrienden of familie. Noteer de namen van de psychologen en de platforms waarop ze actief zijn.

 1. Zoek naar betrouwbare reviewbronnen

Niet alle reviewbronnen zijn even betrouwbaar. Het is essentieel om reviews te vinden op bronnen die bekend staan om hun objectiviteit en integriteit. Enkele betrouwbare reviewplatforms zijn Google Reviews, Healthgrades, Yelp, en Zorgkaart Nederland. Deze platforms hebben systemen om nepreviews te identificeren en te verwijderen, waardoor je een eerlijker beeld krijgt.

 1. Lees meerdere reviews

Het is belangrijk om niet alleen af te gaan op één review. Lees zoveel mogelijk reviews over de psycholoog die je overweegt. Door meerdere perspectieven te bekijken, krijg je een beter beeld van de algemene criteria in reviews en consensus over hun diensten. Let op herhalende thema’s in de reviews, zowel positief als negatief.

 1. Let op de ervaringen van andere patiënten

Reviews kunnen je inzicht geven in de ervaringen van andere patiënten. Kijk naar wat mensen zeggen over de effectiviteit van de behandeling, de communicatie met de psycholoog, en de algehele ervaring van het therapieproces. Positieve ervaringen kunnen een indicatie zijn van een goede match voor jou.

 1. Zoek naar rode vlaggen

Het is belangrijk om aandacht te besteden aan negatieve reviews en eventuele rode vlaggen. Als meerdere mensen klagen over dezelfde problemen, zoals onprofessioneel gedrag, gebrek aan empathie, of een gebrek aan verbetering in hun situatie na therapie, moet je deze zorgen serieus nemen.

 1. Controleer de achtergrond en licentie van de psycholoog

Naast het lezen van reviews, is het ook essentieel om de achtergrond en licentiestatus van de psycholoog te controleren. Zorg ervoor dat ze een erkende licentie hebben in jouw regio en bekijk hun opleidingsachtergrond. Dit helpt om te bevestigen dat je te maken hebt met een gekwalificeerde professional.

 1. Overweeg je persoonlijke behoeften

Niet elke psycholoog is geschikt voor iedereen. Overweeg je persoonlijke behoeften en voorkeuren bij het lezen van reviews. Denk na over de therapeutische benadering die je verkiest, bijvoorbeeld cognitieve gedragstherapie, psychoanalyse of mindfulness. Reviews kunnen je ook helpen bij het vinden van psychologen met expertise in specifieke gebieden, zoals depressie, angst of relatietherapie.

 1. Maak een lijst van potentiële psychologen

Na het lezen van reviews en het overwegen van je persoonlijke behoeften, maak je een lijst van potentiële psychologen die aan jouw criteria voldoen. Deze lijst helpt je om de keuzes te beperken en gerichter te zoeken.

 1. Plan een kennismakingsgesprek

Een kennismakingsgesprek is een uitstekende manier om te bepalen of een psycholoog daadwerkelijk bij je past. Tijdens dit gesprek kun je vragen stellen over hun benadering van therapie, tarieven, beschikbaarheid en meer. Het stelt je ook in staat om een gevoel te krijgen voor hun persoonlijkheid en of je je op je gemak voelt bij hen.

 1. Vertrouw op je intuïtie

Uiteindelijk is je intuïtie een belangrijke factor bij het kiezen van een online psycholoog. Als je na het lezen van reviews en het voeren van een kennismakingsgesprek een goed gevoel hebt bij een bepaalde psycholoog, dan is dat een positief teken. Vertrouw op je intuïtie en kies degene waarvan je denkt dat ze het beste bij je passen.

Reviews lezen helpt

Het kiezen van een online psycholoog is een belangrijke beslissing die de kwaliteit van je mentale gezondheid kan beïnvloeden. Het lezen van reviews is een waardevolle stap in dit proces, omdat het je inzicht geeft in de ervaringen van andere patiënten. Het is echter cruciaal om reviews te bekijken op betrouwbare bronnen, aandacht te besteden aan zowel positieve als negatieve feedback, en je persoonlijke behoeften in overweging te nemen. Uiteindelijk moet je vertrouwen op je intuïtie en een psycholoog kiezen waarbij je je comfortabel en begrepen voelt. Met de juiste aanpak kun je de online psycholoog vinden die het beste bij jou past en die je kan helpen bij je persoonlijke groei en welzijn.

Bijscholing voor psychologen: hou je vakkennis up-to-date

Als psycholoog is het van cruciaal belang om je vakkennis up-to-date te houden. Het psychologieveld evolueert voortdurend, en nieuwe onderzoeken en behandelmethoden verschijnen regelmatig. Hier zijn enkele belangrijke redenen waarom bijscholing essentieel is voor psychologen, en hoe je dit effectief kunt doen.

 1. Het veranderende landschap van de psychologie

De psychologie is een dynamisch vakgebied dat voortdurend evolueert. Nieuwe theorieën, benaderingen en technologieën worden voortdurend ontwikkeld, en het is belangrijk om op de hoogte te blijven van deze veranderingen om effectieve zorg te bieden aan je cliënten. Bijscholing stelt je in staat om de nieuwste trends en ontwikkelingen te volgen en je kennisniveau aan te passen.

 1. Verbetering van de kwaliteit van de patiëntenzorg

Het bijhouden van je vakkennis zorgt ervoor dat je cliënten de best mogelijke zorg ontvangen. Nieuwe behandelmethoden, therapieën en diagnostische tools kunnen het verschil maken in het leven van je cliënten. Door jezelf voortdurend bij te scholen, kun je deze nieuwe benaderingen effectief toepassen en je patiënten beter helpen.

 1. Blijf competitief op de arbeidsmarkt

In de psychologie is er vaak veel concurrentie, vooral als het gaat om het vinden van banen of het opbouwen van een eigen praktijk. Door je vakkennis up-to-date te houden en open te staan voor goede leertips, onderscheid je jezelf van anderen en vergroot je je kansen op werk. Werkgevers en cliënten zoeken vaak naar professionals die investeren in hun eigen groei en ontwikkeling.

 1. Hou ethiek en ‘best practices’ in het oog

De ethische normen en best practices in de psychologie kunnen in de loop der tijd veranderen. Het is belangrijk om op de hoogte te blijven van deze veranderingen om te zorgen voor professionele en ethische zorg. Bijscholing kan je helpen om te begrijpen hoe deze normen evolueren en hoe je ze kunt integreren in je praktijk.

 1. Versterk je zelfvertrouwen

Het vergroten van je kennis en vaardigheden kan je zelfvertrouwen als psycholoog versterken. Wanneer je weet dat je op de hoogte bent van de nieuwste ontwikkelingen in je vakgebied, zul je je comfortabeler voelen bij het behandelen van een breed scala aan problemen en situaties. Dit vertrouwen kan ook je relaties met cliënten verbeteren.

Hoe kun je je effectief bijscholen als psycholoog?

Nu je begrijpt waarom bijscholing zo belangrijk is, laten we eens kijken naar enkele praktische stappen om dit effectief te doen:

 1. Blijf op de hoogte van wetenschappelijke literatuur

Lees regelmatig recente onderzoeken en wetenschappelijke artikelen in de psychologie. Abonneer je op vakbladen en tijdschriften om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen. Dit kan je helpen om evidence-based praktijken te behouden.

 1. Volg cursussen en workshops

Schrijf je in voor cursussen en workshops die gerelateerd zijn aan je specialisatie of interessegebieden. Veel universiteiten en online platforms bieden educatieve kansen voor professionals in de psychologie.

 1. Neem deel aan conferenties en seminars

Bijwonen van psychologieconferenties en seminars is een uitstekende manier om in contact te komen met andere professionals en de nieuwste trends en onderzoeken te ontdekken. Dit kan je horizon verbreden en je netwerk vergroten.

 1. Zoek supervisie en mentorschap

Het hebben van een mentor of supervisor kan waardevol zijn om te groeien als psycholoog. Ze kunnen je begeleiden en ondersteunen bij je professionele ontwikkeling.

 1. Online bronnen en webinars

Online bronnen en webinars zijn gemakkelijk toegankelijk en kunnen je helpen bij het bijhouden van je kennis. Veel organisaties bieden gratis webinars over verschillende psychologische onderwerpen.

 1. Leer van collega’s

Samenwerken met collega-psychologen kan ook leiden tot nieuwe inzichten en ideeën. Bespreek casussen, uitdagingen en nieuwe benaderingen met je collega’s om van elkaars ervaring te profiteren.

 1. Plan je bijscholing

Maak een plan voor je bijscholing, inclusief doelen en tijdslijnen. Dit kan je helpen georganiseerd te blijven en ervoor te zorgen dat je je voortgang bijhoudt.

Bijscholing voer voor psychologen

Als psycholoog is bijscholing dus echt een continu proces dat essentieel is om concurrerend te blijven, hoogwaardige zorg te bieden en ethische praktijken te handhaven. Blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen in je vakgebied door actief deel te nemen aan educatieve activiteiten en te investeren in je professionele ontwikkeling. Door dit te doen, kun je niet alleen je eigen carrière verbeteren, maar ook het leven van je cliënten positief beïnvloeden.

Effectiever online therapie volgen: 10 praktische tips

Online therapie is de laatste jaren steeds populairder geworden, vooral vanwege het gemak en de toegankelijkheid ervan. Of je nu in je eigen huis bent of onderweg, online therapie kan een effectieve manier zijn om professionele hulp te krijgen voor verschillende mentale gezondheidsproblemen. Om het meeste uit online therapie te halen, is het belangrijk om enkele richtlijnen te volgen en ervoor te zorgen dat je de juiste tools en instellingen hebt. In dit artikel geven we je tips om effectiever online therapie te volgen.

 1. Kies de juiste therapeut en platform

Het begint allemaal met het kiezen van de juiste therapeut en het juiste zorgplatform voor online therapie. Doe je onderzoek en zorg ervoor dat de therapeut die je overweegt gecertificeerd en ervaren is. Daarnaast is het belangrijk om een betrouwbaar en beveiligd platform te kiezen voor je sessies. Populaire platforms zoals Zoom, Skype en specifieke therapeutische apps bieden meestal een veilige omgeving voor online therapie.

 1. Creëer een geschikte omgeving

Je omgeving speelt een cruciale rol in de effectiviteit van online therapie. Zorg ervoor dat je een rustige, comfortabele en privéruimte hebt waar je je op je gemak voelt. Minimaliseer afleidingen, zoals geluiden van buitenaf of elektronische apparaten. Het hebben van een opgeruimde en prettige omgeving kan je helpen je beter te concentreren op de therapie en de therapeut.

 1. Investeer in technologische hulpmiddelen

Een betrouwbare internetverbinding en een goed werkende computer, tablet of smartphone zijn essentieel voor online therapie. Zorg ervoor dat je technologische apparaten up-to-date zijn en dat je over een stabiele internetverbinding beschikt. Het hebben van een koptelefoon met een microfoon kan ook helpen om de geluidskwaliteit te verbeteren en privacy te waarborgen.

 1. Communiceer open en eerlijk

Effectieve communicatie is de sleutel tot een succesvolle therapie, zowel in persoon als online. Wees open en eerlijk tegen je therapeut over je gedachten, gevoelens en zorgen. Online therapie vereist soms extra inspanningen om non-verbale signalen op te pikken, dus probeer duidelijk te zijn in je verbale communicatie. Als je iets niet begrijpt of als je je ongemakkelijk voelt, aarzel dan niet om vragen te stellen of feedback te geven.

 1. Houd je aan de afspraken

Net als bij persoonlijke therapie is het belangrijk om je aan de geplande afspraken te houden wanneer je online therapie volgt. Zorg ervoor dat je op tijd bent en de sessies niet onderbreekt, tenzij dat echt nodig is. Het consistent bijwonen van je therapieafspraken kan helpen om een positieve therapeutische relatie op te bouwen en de voortgang te bevorderen.

 1. Werk aan zelfreflectie

Een belangrijk aspect van online therapie is de mogelijkheid om zelfreflectie te bevorderen. Neem de tijd tussen de sessies door om na te denken over wat je hebt besproken en om eventuele opdrachten of oefeningen uit te voeren die je therapeut heeft aanbevolen. Dit helpt je om actief deel te nemen aan je eigen genezingsproces en de therapie doeltreffender te maken.

 1. Gebruik therapiehulpmiddelen

Veel online therapieplatforms bieden aanvullende hulpmiddelen en bronnen die je kunt gebruiken tussen de sessies door. Deze kunnen variëren van dagboeken en zelfhulpmodules tot video’s en artikelen die relevant zijn voor jouw situatie. Maak optimaal gebruik van deze hulpmiddelen om je begrip van je problemen te vergroten en nieuwe vaardigheden aan te leren.

 1. Wees geduldig en realistisch

Therapie is een proces dat tijd kost, of je nu online of in persoon bent. Verwacht niet dat je onmiddellijke veranderingen zult ervaren na slechts een paar sessies. Wees geduldig en realistisch over de voortgang die je boekt. Het kan even duren voordat je merkbare verbeteringen in je mentale gezondheid opmerkt, dus blijf gemotiveerd en blijf werken aan je doelen.

 1. Evalueer regelmatig

Het is belangrijk om regelmatig met je therapeut te evalueren hoe de online therapie voor jou verloopt. Bespreek je doelen, verwachtingen en eventuele zorgen. Als er aanpassingen nodig zijn in de aanpak of de frequentie van de sessies, aarzel dan niet om dit te bespreken. Je therapeut staat klaar om je te ondersteunen en aan te passen aan jouw behoeften.

 1. Geef feedback

Tot slot, wees niet bang om feedback te geven aan je therapeut over hoe de online therapie voor jou aanvoelt. Of je nu positieve ervaringen hebt of suggesties hebt voor verbetering, open communicatie kan de kwaliteit van de therapie verbeteren en helpen bij het bereiken van jouw doelen.

 1. Ervaar de kracht van online therapie

Online therapie kan een krachtige manier zijn om aan je mentale gezondheid te werken, mits je de juiste benadering hanteert. Door de bovenstaande tips te volgen en actief betrokken te zijn bij het therapieproces, kun je het meeste uit je online therapie halen en werken aan een gezonder, gelukkiger leven. Blijf openstaan voor verandering en groei terwijl je samenwerkt met je therapeut om jouw welzijn te verbeteren.

Gezond eten in een gerenoveerde keuken!

Je herkent het vast wel: na een drukke werkdag waar je veel energie in je werkzaamheden hebt moeten stoppen, lukt het soms niet om een goede variëteit aan gezonde maaltijden op tafel te zetten. Het eten van een gezonde avondmaaltijd is echter wel heel belangrijk om er voor te zorgen dat je goed in je vel zit. Onderstaande twee tips kunnen wellicht helpen om inspiratie op te doen om na het werk in de keuken te gaan staan!

Tip 1: gemarineerde maïskolven

Om te beginnen een gerecht dat volledig veganistisch te bereiden is. Zorg dat je wat kruiden (bijvoorbeeld een spicy kruidenmix) in huis hebt en olijfolie dat geschikt is voor warm gebruik. Maak van beide ingrediënten een soort marinade en smeer het mengsel over de maïskolven. Vervolgens kan je de maïskolven in de airfryer of oven plaatsen en is het wachten totdat het gerecht klaar is. Eventueel zou je er nog voor kunnen kiezen om een lekker sausje bij de maïskolven toe te voegen, maar ook zonder is dit gerecht erg lekker. Aan jou de keus!

Tip 2: een poké bowl

Ook anno 2023 is een poké bowl nog steeds onverminderd populair. Het grote voordeel van een poké bowl is dat deze eenvoudig klaar te maken, gezond en tegelijkertijd ook zo klaar te maken is zodat iedereen zijn of haar favoriet kan samenstellen. Liever vis dan vlees? Kies dan bijvoorbeeld voor tonijn of zalm als het hoofdingrediënt van de poké bowl. Ook qua fruit en groentes is de keuze reuze tijdens de bereiding van dit gerecht. Kies bijvoorbeeld voor maïs, avocado, mango of komkommer en maak de poké bowl af met een lekker sausje zoals sriracha mayonaise of sojasaus.

Mentale gezondheid

Het eten van een gezonde hoeveelheid voeding is erg belangrijk voor je fysieke- en mentale gezondheid. Door ongezond eten kunnen er uiteindelijk mentale klachten ontstaan waar je lange tijd last van kan hebben. Met behulp van een nieuwe keuken, die voorzien is van moderne snufjes en de laatste technologieën, word het voor jezelf ook aantrekkelijker om in de keuken te gaan staan en gerechten op tafel te zetten die je helpen om gezond te blijven.

Keuken renoveren

Het laten renoveren van je keuken biedt veel verschillende voordelen. Zo is keuken renovatie vaak goedkoper dan het aanschaffen van een volledig nieuwe keuken. Daarnaast hoeft bij een keuken renovatie niet de volledige keuken te vervangen te worden waardoor een renovatie in de meeste gevallen tijd bespaart. Hierdoor sta jij weer snel achter een modern fornuis te genieten van heerlijke gerechten! Neem bijvoorbeeld een kijkje op K14 of Keuken renoveren om inspiratie op te doen welke veranderingen je kunt gaan doorvoeren in je eigen keuken.

Wat is NLP en hoe kan het jouw leven verbeteren?

Wat is NLP? Voor geweldig veel mensen is dit een vraag die ze zichzelf door de jaren heen zijn gaan stellen. Voor een behoorlijk aantal personen geldt dat ze vooral de voorbije jaren steeds meer interesse zijn gaan vertonen in neurolinguïstisch programmeren. Dat is vooral te wijten aan de interessante voordelen die verbonden zijn aan NLP. Ben jij ook van plan om een dergelijke cursus te gaan volgen, maar zou je in eerste instantie graag concreet willen kunnen achterhalen op welke vlakken NLP nu precies jouw leven kan verbeteren? Dan kan je op deze pagina ontdekken welke talrijke voordelen een opleiding NLP voor jou met zich mee kan brengen. 

Wat is NLP in de basis? 

Laat ons om te beginnen eerst even kijken naar de basis. Het beantwoorden van de vraag wat is NLP betekent immers dat we in eerste instantie even moeten gaan kijken naar hoe neurolinguïstisch programmeren er nu precies uitziet in de praktijk. Wanneer we dat doen komen we tot de vaststelling dat er op twee verschillende vlakken een voordeel door kan worden gecreëerd, namelijk:

 1. Je krijgt opnieuw volledig zelf de controle over je gedachten en gevoelens;
 2. Het wordt mogelijk om te leren van het succes gedrag van andere personen; 

In het bijzonder geldt voor veel mensen dat ze graag meer uit het leven zouden willen halen dan ze momenteel kunnen. Vaak is het zo dat men het gevoel heeft vast te zitten in het leven omdat men bijvoorbeeld niet het gedacht heeft nog verder te kunnen evolueren. Dat is in het merendeel van de gevallen echter niet juist. Door ervoor te kiezen om een cursus wat is NLP te gaan volgen zal je tot de vaststelling komen dat plots duidelijk zal worden dat er wel degelijk nog veel meer uit het leven kan worden gehaald. Dit zal je uiteraard alleen maar veel plezier doen. Zoveel staat wel vast. 

Welke voordelen zijn eraan verbonden?

Het beantwoorden van de vraag wat is NLP zorgt er in de praktijk per direct voor dat er ook enkele interessante voordelen duidelijk zullen worden gemaakt. Om te beginnen is het zo dat je, je leven niet langer meer zal laten domineren door negatieve gedachten en emoties. Voor heel wat mensen geldt dan ook dat ze vanaf het volgen van een dergelijke opleiding terug het leven veel rooskleuriger tegemoet gaan zien. Dat is een zeer belangrijk waar men op kan rekenen. 

Een ander voordeel buiten bovenstaande heeft te maken met het feit dat mensen op deze manier hun standaard vaardigheden aanzienlijk uitgebreid zien worden. Op deze manier kan er alleen maar nog een grotere meerwaarde voor hun leven worden gecreëerd. 

Hoe kan NLP ook jouw leven verbeteren?

Wanneer we kijken naar het antwoord op de gestelde vraag ‘wat is NLP’ wordt het in de praktijk ook meteen duidelijk dat neuro linguïstisch programmeren op verschillende vlakken jouw leven kan verbeteren. Niet alleen kan ze er bijvoorbeeld voor zorgen dat je het leven rooskleuriger tegemoet kan zien, bovendien zal je ook kunnen vaststellen dat je er op deze manier in zal slagen om de standaard vaardigheden waar jij over beschikt danig te gaan verbeteren. Bekijk nu de NLP cursus van NLP Academie.